031-55576799
کاشان، خیابان شهید بهشتی مجتمع پزشکان نیکان
دکتر زهرا واحدپور فرد / باردرای و زایمان / غربالگری دوران بارداری
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

غربالگری دوران بارداری

بسیاری از آزمایشات دوران بارداری در گذشته پس از تولد نوزاد و یا در ماه های آخر بارداری مادر انجام می شد. اما در طول سال های اخیر با پیشرفت دانش پزشکی و نیز رشد انواع ابزار آلات پزشکی تعداد این آزمایشات افزایش پیدا کرد. بدین معنا که در ماه های مختلف بارداری انواع آزمایشات با هدف دسترسی به برخی از اطلاعات در خصوص جنین و وضعیت جسمانی وی انجام می شود. انواع آزمایشات و غربالگری های دوران بارداری کدامند؟ هدف از انجام آزمایشات و غربالگری ها در دوران بارداری چیست؟ در این مقاله قصد داریم که در بخش های مجزا به انواع آزمایشات دوران بارداری بپردازیم و بسیاری از مباحثی که در این زمینه وجود دارد را مطرح سازیم. با ما همراه باشید.

فهرست عناوین

آزمایشات و غربالگری دوران بارداری

یکی از مهم ترین نکاتی که باید در نظر بگیرید این است که زمانی که مادران باردار تحت انواع غربال گری ها قرار می گیرند صرفا نتیجه آزمایشات مشخص می کند که احتمال بروز مشکلات کروموزومی و ژنتیکی برای جنین تا چه میزان است. در واقع در پایان آزمایشات این گونه نیست که اختلال به طور قطعی تعیین شود. به تعبیری دیگر پزشکان به این نتیجه می رسند که آیا جنین در آینده احتمال مشکلات کروموزومی را دارد یا خیر. در صورتی که پاسخ بله باشد سایر اقدامات دقیق تر تشخیصی و درمانی انجام می شود.

غربالگری در دوران سه ماهه اول بارداری

سونوگرافی

در طی انجام سونوگرافی برخی از ویژگی های جسمانی جنین بررسی می شود. هرگاه جنین ویژگی هایی داشته باشد که مغایر با وضعیت طبیعی و عادی وی باشد، پزشک احتمال بروز اختلالاتی را در جنین می دهد.

آزمایش خون

از سوی دیگر در طول روند انجام آزمایشات خون تمام هورمون هایی که در داخل خون وجود دارد را اندازه گیری می کنند. هرگاه میزان این هورمون ها از مقادیری معین کم تر یا بیشتر باشد بسیاری از اختلالات و نقایص محتمل می شود.

بدین ترتیب پزشکان می توانند روند تشخیصی درستی را از جنین داشته باشند و در صورت لزوم اقدامات درمانی را انجام دهند.

البته آزمایش خون در تشخیص میزان کم خونی نیز می تواند نقشی مهم داشته باشد. آزمایش خون در پیشگیری از مشکلات ناشی از کم خونی نیز بسیار تاثیر گذار است. زیرا که مهم ترین عارضه ای که زنان در اغلب موارد با آن روبرو می شوند کم خونی در بارداری است. بنابراین در صورتی که به موقع این مشکل تشخیص داده شود، درمان می تواند از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کند.

آزمایش دیابت باداری

در این دوران از دیگر آزمایشات مهمی که باید انجام شود سنجش میزان قند خون است. در این آزمایش با اندازه گیری میزان گلوکز در خون می توانند تشخیص هایی در زمینه متعادل بودن و غیر متعادل بودن میزان قند خون بدهند.

واقعیتی که وجود دارد این است که دیابت یکی از شایع ترین بیماری های زنانه در دوران بارداری است. از همین رو باید مادران، هم قبل از بارداری و هم در دوران بارداری آزمایشاتی را در این زمینه داشته باشند تا در صورتی که مشکلی برای مادران وجود داشته باشد، با انواع روش های درمانی حل کنند.

در واقع دیابت در دوران بارداری جزء مهم ترین بیماری هایی است که علاوه بر اینکه می تواند سلامت مادر را به خطر بیندازد تا حد زیادی در سلامت جسمی و روانی کودک نیز اثر گذار خواهد بود. برای مثال مشکلاتی که جنین ممکن است باید با آن مواجه شود این است:

  • دیابت در بزرگسالی
  • چاقی بیش از حد در بزرگسالی و کودکی
  • مشکلاتی در عملکرد تنفسی کودک
  • مهم ترین عارضه ای که می تواند برای کودک ایجاد شود مرگ وی می باشد. در مواردی مشاهده شده است مادرانی که دیابت شدید داشتند حتی منجر به مرگ و میر در نوزاد شده است.

روشی که برای کنترل دیابت پیشنهاد می شود ابتدائا رژیم غذایی و تغییر در رفتار غذایی است بعد از آن در صورتی که این راه حل پاسخ گو نبود، تزریق انسولین باید انجام شود.

هدف انجام غربالگری ها در دوران بارداری

این روزها یکی از مهم ترین اقداماتی که از سوی بهترین متخصص زنان انجام می شود، انواع آزمایشات و نیز غربالگری ها در دوران بارداری است.

اهدافی که از انجام انواع آزمایشات در دوران بارداری دنبال می شود مختلف است اما در حالت کلی یک هدف مهم در راس تمامی اهداف دیگر قرار می گیرد، تشخیص به هنگام و سریع هر نوع اختلالاتی که در سطح ژنتیک و نیز اختلالات کروموزومی احتمال بروز دارد.

در واقع هر نوع اختلالی در دوران بارداری برای جنین به وجود بیاید با انجام انواع آزمایشات قابل تشخیص است. به میزانی که این اختلالات سریع تر تشخیص داده شود و روند درمان آغاز گردد احتمال موفقیت درمان را افزایش می دهد.

از همین رو یکی از توصیه های اکید پزشکان و بهترین متخصص زنان این است که زنان تمامی غربالگری های لازم و ضروری را به طور مرتب انجام دهند تا از بروز هر نوع مشکلی پیشگیری شود.

کلام آخر:

در انتها یکی از نکته هایی که از یادآوری آن گذر نخواهیم کرد این است که همواره در دوران بارداری از بهترین متخصص زنان کمک بگیرید. بهترین متخصص زنان با تکیه بر تجربه و آگاهی خود می توانند تا حد زیادی در روند تشخیص و درمان اختلالات مادرزادی، عملکردی ثمر بخش داشته باشند.

در روند زایمان و درمان مشکلات دوران بارداری یا هرگونه مشکلات ناباروری و درمان ناباروری یکی از مهم ترین معیارهایی که باید مد نظر قرار گیرد تجربه پزشک و متخصص زنان است. زیرا که تجربه در امر زایمان و مشکلات مربوط به این دوران بسیار مهم است، از همین رو تمامی فارغ التحصیلان در این رشته به مدت قابل توجهی باید تحت نظر پزشک دوره هایی کارآموزی را بگذرانند.

 

دکتر زهرا واحدپور فرد متخصص زنان و زایمان

دکتر زهرا واحدپور

دکتر زهرا واحد پور فرد متخصص زنان و زایمان (فلوشیپ تخصصی آنکولوژی زنان) فارغ التحصیل سال ۷۹ پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی در کاشان و فارغ التحصیل رشته تخصص زنان وزایمان دانشگاه علوم پزشکی در کاشان است. ایشان فارغ التحصیل رشته آنکولوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی در کاشان می باشد. عضو انجمن سرطان ایران عضو انجمن سرطان های زنان ایران عضو انجمن سرطان های زنان اروپا
برچسب ها: دوران بارداری
مقالات مرتبط
میکرواینجکشن چیست؟

میکرواینجکشن چیست؟

میکرواینجکشن نوعی تکنیک است که در شیوه درمان ناباروری با لقاح بیرون از رحم یا آی وی اف استفاده می شود. در...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *