هیستروسکوپی چیست؟
سلامت اندام تناسلی زنان از اهمیت بسیاری برخورد دار است، به همین خاطر است که روش های متعددی برای تشخیص، علل و درمان عارضه های گوناگونی که متوجه آن ها است، ارائه شده است. یکی از راه های قابل اطمینان برای درمان هر بیماری ابتدا تشخیص درست و سپس کشف ریشه و علت بیماری است این گونه به راحتی بدون کمترین خسارتی می توان روند درمانی و بهبودی را آغاز نمود. هیستروسکوپی نیز یکی از همان روش ها است.
در این نوشتار قصد داریم به مباحث پیرامون چیستی و چگونگی انجام عمل هیستروسکوپی بپردازیم، دانستن مزایا و هزینه، آمادگی های قبل از عمل و مراقبت های ضروری بعد از عمل برای کسانی که می خواهند این عمل را انجام دهند و از مزایا آن بهره مند شوند، خالی از لطف نیست.
هیستروسکوپی چیست و چگونه انجام داده می شود؟
یک روش تشخیصی است که برای بیماری های زنان مورد استفاده قرار می گیرد. این عمل به پزشک این امکان را می دهد با استفاده از لوله ای نازک به نام هیستروسکوپ داخل دهانه رحم را مشاهده و بررسی کنند، در این صورت می توانند به علت و درمان خونریزی های غیر طبیعی رحم پی ببرند. خونریزی های غیر طبیعی بدین معنا است که در خانم ها بعد از اتمام دوره قاعدگی خونریزی هم چنان ادامه داشته باشد یا دوره های سنگین و طولانی مدت را سپری کنند.
برخی از هیستروسکوپ ها با ابزار های ترکیب می شوند که امکان دستکاری و جراحی را برای پزشک فراهم می کنند، برای مثال هیستروسکوپی همراه با لاپاراسکوپی نیز به منظور سهولت در درمان انواع بیماری زنان انجام می شود.
جالب است بدانید! هیستروسکوپ ها انواع مختلفی دارند که در اندازه ها با یکدیگر متفاوت اند. که هر کدام برای تشخیص و درمان بیماری زنان مورد استفاده قرار می گیرد.
چه دلیلی دارد از روش هیستروسکوپی استفاده کنند؟
دوره های عادت ماهانه طولانی مدت همراه با درد و خونریزی بسیار می تواند یکی از دلایل شایع انجام هیستروسکوپی باشد، هم چنین نرمال نبودن نتایج آزمایش ها و تست های پاپ اسمیر، باعث می شود که پزشک هیستروسکوپی را تجویزی کند.
اگر زنی پس از خاتمه یافتن دائمی دوره عادت ماهانه یا همان یائسگی باز هم از ناحیه رحمی خونریزی داشته باشد باید از چنین روشی برای تشخیص کمک بگیرد. اختلالات حاملگی مانند سقط جنین و عدم باروری یکی دیگر از دلایل انجام هیستروسکوپی به شمار می رود. فیبروم، پولیپ، کورتاژ و لاپاراسکوپی همگی از عواملی هستند هیستروسکوپی را برای نجات سلامتی یک خانم واجب می کنند.
مزایا هیستروسکوپی چیست؟
- روشی است با حداقل میزان تهاجم و سرعت عمل بالا که حدوداٌ ۳۰ دقیقه بیشتر زمان نمی برد.
- اقامت بیمار در بیمارستان بسیار کم خواهد بود.
- دوره نقاهتی کوتاه تری را نیز پشت سر می گذارند.
- برای کاهش درد بعد از جراحی نیز می توان به راحتی از مسکن استفاده نمود.
- هیستروسکوپی باعث می شود عمل جراحی باز شکمی مانند برداشتن رحم انجام نشود.
- در این روش از حالت بی حسی موضعی و بیهوشی عمومی نیز می توان استفاده کرد که بنا به شرایط بیمار و تشخیص پزشک یکی از این دو روش انتخاب می شود تا بیما ردر حین انجام عمل درد را متحمل نشود.
موارد منع استفاده از روش هیستروسکوپی
خانم های باردار یا مبتلا به عفونت های لگنی، سرطان دهانه رحم، نمی توانند از چنین روشی برخوردار شوند، زیرا امکان تشدید علائم بیماری شان وجود دارد و می تواند به جنین آسیب برساند.
چه اقداماتی برای آمادگی قبل از هیستروسکوپی باید انجام داد؟
- قبل از انجام عمل هیستروسکوپی باید آزمایش ها و تست های مربوطه را انجام دهید تا به بررسی نتایج آن ها روند عمل را در پیش گرفت. یکی از این آزمایش ها، تست بارداری است که پزشک باید از عدم بارداری زن اطمینان حاصل کند. زیرا ممنوعیت استفاده در خانم ها باردار وجود دارد. حتی برای جلوگیری از بارداری و انجام هیستروسکوپی از دارو ها و لوازم پیشگیری از بارداری نیز تجویز می کنند تا زمان موعد عمل بارداری اتفاق نیافتد.
- قبل از انجام هیستروسکوپی باید انواع عفونت های لگن، رحمی را بررسی و درمان کرد، اگرمبتلا به فیبروم رحمی نیز هستید با مصرف دارو و دیگر روش های درمانی باید اندازه این فیبروم ها رابه حداقل برسانید تا در روندعمل هیستروسکوپی خللی ایجاد نکند.
- اگر پزشک اقدام به بیهوشی شما می کند باید به صورت ناشتا وارد اتاق عمل شوید، در غیر این صورت بی حسی موضعی نیازی به رعایت خوردن و نوشیدن قبل از عمل ندارد.
مراقبت های ضروری بعد از انجام هیستروسکوپی کدام اند؟
- بعد از انجام هیستروسکوپی نیاز است فردی تحت عنوان همراه درکنار شما باشد تا در رسیدگی به کار ها شما را یاری کند.
- تا دو هفته پس از انجام عمل هیستروسکوپی از برقراری رابطه جنسی واژینال خودداری کنید.
- بعد از عمل بهتراست به مدت چند روزی استراحت کنید تا بهبودی کامل حاصل شود.
- اگر علائمی غیر طبیعی مشاهده کردید حتما در اسرع وقت به پزشک تان اطلاع دهید.
بعد از انجام عمل هیستروسکوپی چه اتفاقی می افتد؟
به طور کلی می توان گفت انجام هر عملی می تواند عوارض جانبی و خطراتی را به صورت احتمالی در پی داشته باشد برای همین منظور توصیه می شود با دانش و آگاهی بالا این عمل را انجام دهید و هم چنین از بهترین متخصص زنان کمک بگیرید تا عوارض ناشی از انجام این عمل به حداقل برسد.
ممکن است گرفتگی های در ناحیه اندام تناسلی تجربه کنند.
خونریزی، عفونت، آسیب به مجاری ادراری و دستگاه گوارش، ابتلا به بیماری های التهابی لگن، واکنش حساسیت و آلرژی به دارو های بیهوشی از جمله عوارضی است در استفاده از روش هیستروسکوپی که به ندرت گزارش شده است.
جمع بندی مبحث هیستروسکوپی
در ابتدا برای انجام چنین عملی با یک متخصص زنان متبحر مشورت کنید و در خصوص تمامی مراحل عمل اطلاعات کافی دریافت کنید.
بدانید و آگاه باشید که برای دریافت نتیجه مطلوبی از چنین عمل های تشخیص و درمانی ، باید به تمامی نکات مذکور توجه داشته باشید.
۰ Comments