زایمان زودرس عارضه ایی است که امروزه به دلیل عواملی از جمله استرس، فعالیت نادرست، برخی بیماری ها، زمینه ارثی، وجود پارازیت ها و … بیش از پیش در زنان باردار اتفاق می افتد. زایمان پیش از موعد موجب نگرانی مادران می گردد و اغلب زایمان خطرناکی می باشد. بنابراین شناخت علت های ایجاد زایمان زودرس و روش های پیگیری از آن از موارد ضروری است که هر مادر بارداری باید راجع به آن اطلاعات داشته باشد. در این مقاله اقدام به توضیح و شرح علت زایمان زودرس و روش های پیشگیری از آن پرداخته شده است. با ما تا پایان مقاله همراه باشید


فهرست عناوین [پنهان]
علت زایمان زودرس و روش های پیشگیری از آن
به زایمانی که نوزاد در بازه زمانی ۲۰ الی ۳۷ هفته بارداری متولد می گردد، زایمان پیش این زایمان ممکن است خطرات زیادی برای مادر و نوزاد در پی داشته باشد. طبق آمارهای گزارش شده از میان هر ۱۰ نوزاد یکی از آنها زودتر از زمان نرمال به دنیا می آید. این آمار باعث نگرانی تمام مادران باردار شده است. به همین دلیل ما قصد داریم در ادامه این مطلب در رابطه با علائم زایمان زودرس، علت زایمان زودرس، تشخیص زایمان زودرس، روش های پیشگیری از زایمان زودرس و درمان زایمان زودرس صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
زایمان زودرس چیست؟
زایمان زودرس، زایمانی است که ممکن است در ۳ بازه زمانی اتفاق بیافتد. در این زمانها انقباضات پشت سر هم رخ می دهد و دهانه رحم باز می گردد. این موارد شامل
- زایمان زودرس قبل از هفته ۲۸ ام بارداری
- زایمان زودرس بین هفته های ۲۸ تا ۳۲ بارداری
- زایمان زودرس بین هفته های ۳۲ تا ۳۷ بارداری
روش های پیشگیری از زایمان زودرس
اگر چه زایمان زودرس در اکثر اوقات قابل پیشگیری نیست، اما در برخی مواقع می توان از آن جلوگیری کرد. دانستن روش های پیشگیری از زایمان زودرس می تواند به کاهش ریسک زایمان زودرس کمک شایانی کند.این روش ها شامل :
- انجام یوگا : انجام یوگای بارداری مزایای زیادی از جمله جلوگیری از درد مفاصله و سردرد، بهبود گردش خون و اکسیژن رسانی کافی به بدن دارد، که این عوامل می تواند باعث کامل شدن دوره بارداری شود.
- ورزش پیلاتس: پیلاتس بارداری نیز یکی از عوامل تاثیر گذار در تکمیل شدن دوره بارداری است به این صورت که این ورزش در تقویت عضلانی کمک شایانی می کند که این عضلات به طور مستقیم در زایمان دخیل هستند. همچنین این ورزش باعث تنظیم گردش خون می شود.
- مادران بارداری که دچار سرماخوردگی می شوند بیشتر در خطرزایمان زودرس هستند.
- ویتامین های لازم را مصرف کنید: یکی از اصلی ترین دلایل زایمان زودرس کمبود ویتامین می باشد. بنابراین ویتامین های لازم را که پزشک برای شما تجویز می کند حتما مصرف کنید.
- ترک مصرف دخانیات
- پیاده روی را فراموش نکنید.
- وزن متعادل را حفظ کنید.
- آب کافی بنوشید.
- بهداشت دهان و دندان را فراموش نکنید : جالب است بدانید که سالم ماندن لثه و دندان ها می تواند تاثیر بسزایی درپیشگیری از زایمان زودرس داشته باشد.
- استراحت کافی داشته باشید.
- بین بارداری های خود حداقل ۶ ماه وقفه ایجاد کنید.
- رژیم غذایی سالم و مقوی داشته باشید.
- مراقبت های پزشکی در طی بارداری: پزشک شما در طی دوران بارداری با انجام معاینات و آزمایشات لازم سلامت شما و جنین را تحت نظر قرار می گیرد. و در صورت مشاهده علائم مشکوک قبل از وقوع اتفاقات ناگوار اقدام به درمان آن می کند.
علت زایمان زودرس
- سابقه زایمان زودرس در بارداری های قبلی
- بارداری دوقلویی یا چندقلویی
- مشکلات مربوط به رحم، دهانه رحم و یا جفت
- مصرف دخانیات یا مواد مخدر
- عفونت
- فشار خون بالا، دیابت، تیروئید
- اتفاقات پراسترس مانند مرگ یکی از عزیزان
- لکه بینی و خونریزی در طی بارداری
- وجود نقص جنینی
- فاصله کمتر از شش ماه از بارداری قبلی
- عدم رعایت مراقبت های لازم در طی بارداری
- اضافه وزن و یا کمبود وزن شدید در طی بارداری
- بارداری به روش IVF
- مسمویت بارداری
- کوتاهی دهانه رحم
- جفت سر راهی
- بارداری در سنین کم و بالا
علائم زایمان زودرس
نشانه های زیر میتواند هشداری از وقوع زایمان زودرس باشد:
- افزایش ترشحات واژن
- تغییر نوع ترشحات
- لکه بینی یا خونریزی
- احساس درد در ناحیه شکم(گاهاً همراه با اسهال)
- احساس فشار در لگن
- کمر درد
- انقباضات پشت سر هم
- پاره شدن کیسه آب
تشخیص زایمان زودرس
پس از ایجاد درد و ناراحتی در زنان باردار الزامی است که به پزشک متخصص به جهت تشخیص مراجعه نمایند. قبل از انتخاب بهترین متخصص زنان به چه نکاتی باید توجه کنیم؟پزشک با انجام معاینه لگی و تشخیص ضخامت رحم و موقعیت و اندازه جنین و همچنین در بررسی اینکه آیا دهانه ر در صورت پاره شده کیسه آب باز شده است یا خیر اقدام به تشخیص زایمان زودرس می نماید. به منظور تشخیص دقیق تر می توان از سونوگرافی و تست آزمایشگاهی برای بررسی عفونت و فیرونکتین جنینی نمود. اگر تشخیص پزشک طبق آزمایشات صورت گرفته بر زایمان زودرس باشد، پزشک متخصص زنان با روش های مختلفی سعی بر طولانی کردن بارداری می کند. بنابراین به طور کلی با استفاده از موارد زیر زایمان زودرس تشخیص داده می شود.
- معاینه کلی و چک علائم حیاتی مانند درجه حرارت، نبض و فشار خون
- انجام معاینه شکمی
- بررسی صدای قلب جنین
- آزمایش خون برای چک علائم عفونت خون
- آزمایش ادرار
- ممکن است که سونوگرافی سلامت جنین و نحوه قرارگیری جنین برای شما درخواست شود.
- غربالگری دوران بارداری
درمان زایمان زودرس
روش های درمانی زایمان زودرس شامل موارد زیر است:
- تجویز آنتی بیوتیک
- تجویز کورتیکواستروئید برای رشد ریه های جنین
- تجویز توکولیتیک برای کنترل انقباضات رحمی
- سرکلاژ دهانه رحم
اقدامات پس از درمان زایمان زودرسمهمترین عامل پس از درمان دوری از عوامل خطرآفرین نظیر سیگار و نوشیدنیهای الکلی می باشد. مادران باید مراقبت های دوران بارداری را به درستی رعایت نمایند. مادر تا پایان مدت زمان بارداری باید رژیم غذایی را حفظ نماید و در وزن ایده آل باشد. بالا رفتن وزن منجر یه ایجاددیابت حاملگی و زایمان زودرس می گردد. همچنین پزشک ممکن است به منظور عدم رخ داد زایمان زودرس اقدام به تجویز مکملهای ویتامینی و اسید فولیک نماید. دریافت مقدار مناسب چربیهای امگا-۳،کلسیم (موجود در لبنیات)، ویتامین C (موجود در مرکبات) در کاهش خطر زایمان زودرس مفید هستند. ضروری است که مادر دفعات مصرف غذا را بالا ببرد و مقدار زیادی آب میل نماید. حتما بهداشت دهان و دندان رعایت شود و از نگه داشتن ادرار در بدن خودداری گردد.
همچنین به منظور کنترل بارداری ضروری است که در بازه های زمانی مناسب اقدام به چک آپ هایی توسط پزشک متخصص انجام شود.
عوارض زایمان زودرس
زایمان زودرس دارای عوارض نظیر مشکلات تنفسی ، قلبی، مغزی، متابولیک و سیستم ایمنی می باشد. همچنین عوارض طولانی مدتی نظیر بروزمشکلاتی همچون فلج مغزی، اختلال در یادگیری، مشکلات بینایی، شنوایی، رفتاری و روان شناختی در طول زندگی فرد ممکن است اتفاق بیافتد.
هزینه درمان زایمان زودرس
هزینه درمان زایمان زودرس بسته به حاد بودن مشکل، درمان انتخابی، طول مدت درمان و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق ضروری است که به پزشک متخصص مراجعه گردد.
کلام آخرین
زایمان زودرس یکی از مواردی است که امروزه بسیار شایع می باشد. این عارضه منجر به ایجاد مشکلات و خطراتی برای مادر و جنین می گردد. همچنین عوارض ناشی از زایمان زودرس ممکن است تا پایان عمر فرد ادامه داشته باشد. لذا شناخت علت های زایمان زودرس و نحوه پیشگیری از آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
۰ Comments