031-55576799
کاشان، خیابان شهید بهشتی مجتمع پزشکان نیکان
دکتر زهرا واحدپور فرد / باردرای و زایمان / زایمان طبیعی مزایا عوارض و هر آنچه باید بدانید
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

زایمان طبیعی مزایا عوارض و هر آنچه باید بدانید

فهرست عناوین

زایمان طبیعی و فواید آن 

اگر شما نیز دوره بارداری را تجربه کرده باشید و یا در حال گذراندن آن باشید حتما متوجه شده اید که مهم ترین دغدغه مادر باردار نحوه زایمان نوزاد است . این موضوع که کجا و چگونه زایمان انجام شود و یا چه روش زایمان مناسب تر است، از محوری ترین سوالات مادران در این شرایط است . در ادامه با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوالات دسترسی یابید.

 

زایمان طبیعی

زایمان یک تجربه طبیعی است که برای اکثریت خانم ها رخ خواهد دارد مگر در شرایطی که دچار ناباروری باشند . اما این امر طبیعی در همه افراد به صورت یکسان طی نمی شود و از ابتدای بارداری تا لحظه زایمان عوامل محیطی و ژنتیکی در روند بارداری تاثیر گذار هستند و شاید باعث شوند بارداری از روند طبیعی خود خارج شود و گاهی موجب شود زایمان به صورت طبیعی انجام نشود .

البته امروزه مراقبت های حین بارداری بسیار پر اهمیت شده است و مادران باردار با تحت نظر بودن ، می توانند از روبرو شدن با بسیاری از مشکلات جلوگیری نمایند .

 

مراحل زایمان طبیعی

اگر مادر باردار در لحظه زایمان شرایط مناسب زایمان طبیعی را دارا باشد، در اولویت اول زایمان طبیعی انجام می شود. زایمان طبیعی از سه مرحله تشکیل شده که در این مراحل شرایط برای خروج جنین آسانتر می شود .

زایمان-طبیعی

 

مرحله اول زایمان طبیعی: دردهای زایمان

در این مرحله رحم منقبض شده و گردنه رحم نرم و منبسط شده و به اندازه لازم می رسد تا مقدمات خروج جنین فراهم شود . این مرحله با درد زیادی همراه است که خود شامل سه بخش فاز اولیه، فاز اکتیو ، فاز انتقالی هستند .

مرحله ابتدایی زایمان طبیعی

فاز ابتدایی بخشی است که رحم منقبض شده و شرایط را برای باز شده دهانه رحم فراهم می کند البته این روند در مورد خانم ها فرق دارد و در برخی سرعت زایمان بیشتر از بقیه است .

در این مرحله سعی کنید پیاده روی داشته باشید و یا دوش آب گرم بگیرید و اگر انقباضات رحم با درد همراه بود ماساژ و حمام کمک بیشتری می کند .

مرحله فعال زایمان طبیعی

در این مرحله که بهتر است در کنار متخصص زنان و پزشکی که برای زایمان انتخاب کرده اید ، سپری شود . در این مرحله سرویکس باز شده و انقباضات قوی تر هستند . که بهترین کمک به مادر ، حفظ آرامش است . ترس از زایمان ممکن است در این مرحله سرویکس را کند و یا متوقف نگه دارد در نتیجه باید شرایط را برای خود آرام کنید. قدم زدم و ماساژ می تواند در این مرحله نیز مفید باشد .

در این مرحله نقش همسر در کنار مادر باردار مهم است و باعث دلگرمی می شود. همسران در کنار زنان باردار شروع به ماساژ دادن شکم نمایند ، تنفس های منظم را با وی مرور کنند و با روحیه دادن سعی به ایجاد آرامش نمایند .

مرحله گذار در زایمان طبیعی

در این مرحله سرویکس نزدیک به ۸ تا ۱۰ سانتی متر باز می شود انقباضات طولانی تر هستند و هر انقباض تا ۱ دقیقه و یا کمی بیشتر به طول می انجامد. این مرحله جزو سخت ترین مراحل زایمان طبیعی محسوب می شود .

 

مرحله دوم تولد نوزاد

در این مرحله رحم کاملا آماده است تا نوزاد را به بیرون هدایت کند . در این حالت نوزاد به سمت واژن آمده و شما سر نوزاد را حس خواهید کرد و با شروع انقباض، نوزاد به بیرون رانده می شود . اگر برای بار اول زایمان طبیعی را تجربه کرده اید ، ممکن است این مرحله چند ساعت طول بکشد اما اگر قبلا تجربه زایمان طبیعی داشته باشید، این مرحله خیلی کوتاه خواهد بود . دقت داشته باشید در این مرحله به توصیه های پزشک خود دقت داشته باشید. مواقعی که لازم به زور زدن باشد به شما یادآور خواهد شد و مراحل را برای شما توضیح می دهد .

 

مرحله سوم خروج جفت جنین

بعد از اینکه نوزاد به طور کامل خارج شد ، جفت بیرون می آید . جفت قسمتی است که در دوران بارداری وظیفه رساندن مواد مغذی به جنین و دفع مواد زائد را به عهده دارد . بعد از تولد انقباضات ادامه دارد و جفت را به بیرون هدایت می کند . ممکن است مادر به خاطر ضعف موجود این مرحله را به خوبی حس نکند اما وقتی نوزاد روی قفسه سینه مادر قرار می گیرد خود کمک می کند تا روند خروج جفت با سرعت بیشتری انجام شود .

 

مزایای زایمان طبیعی

یکی از اصلی ترین مزایای زایمان طبیعی ارتباط سریع مادر و نوزاد بعد از تولد است. در زایمان طبیعی جنین با احساس امنیت بیشتری روبرو می شود و در آغوش مادر می تواند به شیرخودن اولیه مشغول شود . این نوع زایمان باعث می شود نیاز به بستری شدن طولانی نباشد و مادر می تواند خیلی زودتر به کارهای روزمره خود بازگردد.

نکته مهم دیگر خطر خونریزی و کم خونی است که در زایمان طبیعی خیلی کمتر از زایمان سزارین است . مادر در زایمان طبیعی خون کمتری از دست می دهد .

در زایمان طبیعی مادر از خطرات بیهوشی در امان است. اثرات بیهوشی تا مدت ها روی بدن اثر خواهد داشت . همچنین در این افراد، ابتلا به عفونت زنان نیز کاهش می یابد و مورد دیگری که عموم مادران از آن شکایت دارند مرحله شیردهی به نوزاد است که شاید شما نیز اگر تجربه زایمان داشته باشید با آن برخورد کرده اید، این مشکل در مورد مادرانی که به صورت طبیعی زایمان داشته اند بسیار کمتر رخ می دهد .

مورد دیگری که برای افرادی که قصد بارداری دارند و یا دوران بارداری را سپری می کنند ، موضوع تناسب اندام است بسیاری از خانم ها به خاطر ترس از دست دادن تناسب اندام خود، از بارداری واهمه دارند و یا آن را به تعویق می اندازند. باید گفت افرادی که به صورت طبیعی زایمان داشته اند خیلی سریع تر می توانند با ورزش به اندام گذشته خود بازگردند.

 

اقدامات قبل از زایمان طبیعی

قبل از اینکه خود را برای مرحله زایمان آماده کنید نکاتی را باید در نظر داشته باشید. در اولین مرحله، انتخاب متخصص زنان و زایمان با تجربه است . به یاد داشته باشید پزشک حاذق در داشتن یک زایمان آسوده و با اطمینان، بسیار موثر است. بعد از آن محل زایمان و چگونگی آن را مشخص نمایید. برای مثال افرادی تمایل دارند در منزل زایمان داشته باشند و یا زایمان در آب را ترجیح می دهند. این موارد باید از قبل هماهنگ شود . سعی کنید در روزهای آخر موارد آرامشی هنگام زایمان را با پزشک خود مرور کنید و راه های آرام کردن خود و از بین بردن استرس را بیاموزید. این کار در داشتن زایمان موفق بسیار کمک رسان خواهد بود .

دکتر زهرا واحدپور جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در کاشان با بهره گیری از روش های نوین به درمان انواع بیماری های زنان می پردازند. جهت تعیین وقت مشاوره و مراجعه به پزشک با شماره ۰۳۱۵۵۵۷۶۷۹۹ تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید برای ارتباط با دکتر به آدرس اینستاگرام مراجعه نمائید.

 

 

مراقبت های بعد از زایمان طبیعی

ساعات اولیه بعد از زایمان اهمیت زیادی دارد و باید فشار خون ، دمای بدن و مابقی علائم حیاتی چک شود تا از بروز هر گونه مشکل جلوگیری شود .

عموما یک ماه و نیم طول می کشد تا مادران به حالت طبیعی قبل از زایمان بازگردند در این مدت خونریزی ها ادامه خواهد داشت . البته در افراد مختلف زمان خونریزی متفاوت است و ممکن است در برخی افراد خیلی کوتاه تر باشد. حتما بعد از زایمان با پزشک خود در ارتباط باشید و علائم مشکوک را گزارش دهید . بعد از گذشت ده روز لازم است توسط متخصص زنان معاینه شوید. پیاده روی های کوتاه می تواند به شما کمک کند تا وضعیت بدنی خود را به حالت قبل بازگردانید . تحرک در این دوران مهم است تا باعث یبوست های بعد از زایمان نشوید. به تغذیه خود اهمیت دهید و حتما میوه و غلات و غداهای فیبردار را بیشتر از قبل در برنامه خود بگنجانید.

 

خطرات بعد از زایمان طبیعی

حال در کنار همه موارد گفته شده برخی موارد باعث ایجاد خطراتی برای مادران می شوند . در صورت مشاهده این موارد حتما با یک متخصص زنان مشورت نمایید و علت را جستجو نمایید . موارد ذکر شده خطرات جدی به همراه ندارند و خیلی زود برطرف می شود اما برای از بین رفتن آن باید از پزشک کمک بگیرید.

سرگیجه و رنگ پریدگی

تب و لرز

خونریزی قبل از دوران قاعدگی

احساس درد شدید در ناحیه بخیه ها

احساس درد زیر دل

مشاهده ترشح از مهبل

 

جان کلام

زایمان طبیعی از روش های مناسب زایمان است که در صورت فراهم بودن شرایط به زایمان سزارین ترجیح داده خواهد شد. همانطور که ذکر شد برای داشتن یک زایمان موفق باید در انتخاب متخصص زنان و زایمان کمال دقت را داشته باشیم. این امر به شما در طی زایمان، اطمینان خاطر و آرامش خواهد داد.

دکتر زهرا واحدپور فرد متخصص زنان و زایمان

دکتر زهرا واحدپور

دکتر زهرا واحد پور فرد متخصص زنان و زایمان (فلوشیپ تخصصی آنکولوژی زنان) فارغ التحصیل سال ۷۹ پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی در کاشان و فارغ التحصیل رشته تخصص زنان وزایمان دانشگاه علوم پزشکی در کاشان است. ایشان فارغ التحصیل رشته آنکولوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی در کاشان می باشد. عضو انجمن سرطان ایران عضو انجمن سرطان های زنان ایران عضو انجمن سرطان های زنان اروپا
برچسب ها:
مقالات مرتبط
میکرواینجکشن چیست؟

میکرواینجکشن چیست؟

میکرواینجکشن نوعی تکنیک است که در شیوه درمان ناباروری با لقاح بیرون از رحم یا آی وی اف استفاده می شود. در...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *