مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اندازه کیست تخمدان

اندازه کیست تخمدان، اغلب دو حالت دارد که نشان می دهد کیست خوش خیم یا بدخیم است. اکثر خانم ها هنگامی که می خواهند برای حاملگی خود اقدام کنند به فکر سلامت رحم خود و تخمدان های خودشان هستند. این در حالی است که توجه به سلامتی اندام های تناسلی خانم ها باید از شروع دوران بلوغ شان آغاز شود. البته ذکر این نکته هم مهم است که نباید در این مورد وسواس فکری داشته باشید. ولی بهتر است که اگر علائمی غیر عادی را مشاهده کردید آن را حتما با پزشکتان در میان بگذارید تا معاینات مورد نیاز انجام گیرند. تمامی زنان باید درباره چگونگی حفظ سلامتی رحم و تخمدان هایشان اطلاعات لازم را داشته باشند. در نتیجه به این منظور ما در این مطلب قصد داریم تا شما را با ساختار تخمدان، انواع کیست های تخمدان، علائم آن و اندازه کیست تخمدان خوش‌خیم و بدخیم آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

فهرست عناوین

اندازه کیست تخمدان و چگونگی ایجاد کیست‌ها

در ابتدای ابتلا به کیست تخمدان امکان دارد این سوال به ذهن شما خطور کند که تخمک ها چطور به وجود می آیند و اینکه تخمدان ها در کدام ناحیه از بدن وجود دارند؟ بنابراین بهتر است که بدانید که دو تخمدان در دو سمت رحم شما قرار گرفته اند. اندازه شان خیلی کوچک است و رحم هم در درون لگن قرار دارد. بعد از رسیدن به سن بلوغ و شروع شدن سیکل های قاعدگی، هر ماه یک تخمک از تخمدان ها آزاد می گردد و از راه لوله فالوپ به رحم انتقال می یابد. حال در صورتی که این تخمک ها به صورت یک فولیکول هستند آزاد نشوند، رشد خواهند کرد و کیست بوجود می آید. در بیشتر موارد اندازه کیست ها خیلی کوچک است و خود به خود هم از بین خواهند رفت.

اندازه کیست تخمدان و چگونگی ایجاد کیست‌ها

اندازه کیست های تخمدان در بیشتر اوقات بین ۱ تا ۲میلی متر است که در این موارد جای نگرانی وجود ندارد ولی در صورتی که کیست ها بزرگتر باشند موجب بوجود آمدن درد های لگنی و خونریزی می گردند. این نوع کیست ها باید خیلی زود درمان شوند تا مشکلی برای سلامتی تخمدان هایتان بوجود نیاید. علاوه بر این، درموئیدها یکی از انواع شایع کیست تخمدان هستند و هنگامی به وجود می آیند که تقسیم سلولی در تخمدان انجام گیرد، ولی تخمک ها بارور نشوند. در بعضی موارد اندازه کیست ها در این نوع به بیش از ۱۰ سانتی متر می رسد و برای برطرف شدن آن باید عمل جراحی انجام شود.  

کیست‌های تخمدان چه علائمی دارند؟

کیست‌های تخمدان می تواند بدون هیچ علامتی در بدن شخص وجود داشته باشند؛ ولی اگر بعضی از علائم زیر را دارید، احتمال ابتلا به کیست تخمدان در شما بالاتر است.

  • داشتن تب
  • داشتن حالت تهوع
  • داشتن استفراغ
  • داشتن دل‌دردهای ناگهانی و شدید
  • داشتن خونریزی‌های شدید
  • داشتن عفونت

روش تشخیص کیست تخمدان

همان طور که در متن به آن اشاره شد بعضی از کیست ها هیچ گونه علائمی از خود نشان نمی دهند و خود به خود هم از بین خواهند رفت. حتی هیچ نوع مشکلی در عادت ماهیانه بیمار به وجود نمی آورند. اما بهتر است بدانید تنها راه تشخیص صحیح آن ها انجام سونوگرافی است.

آیا کیست‌های تخمدان خطرناک هستند؟

بهتر است این را بدانید که خطر اینکه کیست های تخمدان سرطانی شوند خیلی کم است ولی این مشکلف نباید موجب شود تا از درمان کیست منصرف شوید و آن را نادیده بگیرید؛ چون بر اساس آمار موجود پنجمین دلیل مرگ و میر زنان بر اثر سرطان به علت سرطان تخمدان و سرطان رحم است.  

آیا پس از یائسگی امکان به وجود آمدن کیست تخمدان وجود دارد؟

کیست تخمدان معمولا در خانم هایی که سن آن ها بالاتر است به وجود می آید. مطابق نتایج یکی از تحقیقاتی که در این زمینه به انجام رسیده است تقریبا ۱۴درصد از زنان بالای سن ۵۰ سال مبتلا به کیست تخمدان هستند. هر اندازه که سن افراد دارای کیست تخمدان بالاتر باشد، احتمال سرطانی بودنشان هم بالاتر است. علاوه بر این، زنانی که یائسه شده اند اگر کیست تخمدان داشته باشند در مدت زمان کمتر از یک سال به طور خود به خود برطرف می شوند.

انواع کیست‌های تخمدان

کیست‌های فولیکولار: این نوع کیست ها به دلیل رشد بیش ازر حد فولیکول های تولید کننده تخمک ایجاد می شوند و از رایج ترین انواع کیست تخمدان به حساب می آیند.تخمک ها داخل کیسه ای به اسم فولیکول قرار گرفته اند و به منظور آزادسازی تخمک باید این کیسه پاره گردد. هنگامی که آزاد شدن تخمک به هر دلیلی انجام نشود، کیست فولیکولار به وجود خواهد آمد. اندازه این نوع کیست ممکن است خیلی متفاوت باشد.

کیست‌های اندومتروئید:  این نوع کیست به خاطر خروج خون از عروق خونی خیلی کوچک به درون کیسه تخمک، ایجاد می شوند.

کیست درموئید:  رشد بیش از حد تخمک ها موجب بروز کیست های درموئید می شوند. این نوعد خاص از کیست ها در بین خانم ها خیلی شایع است.

کیست فونکسیونل:  این نوع کیست ها جزو کیست های با ریسک پایین به حساب می آیند و در مرحله دوم سیکل قاعدگی به نام دوره لوتئینی ایجاد می شوند.

کیست‌های پلی کیستیک:  در بعضی موارد کیست های زیادی در تخمک ها ایجاد می شوند. با گذشت زمان به تعدادشان افزوده می شود که به این نوع بیماری سندروم پلی کیستیک گفته می شود. اندازه کیست تخمدان در این نوع بیماری می تواند متغیر گردد. علاوه بر این، با وجود اینکه ریسک سرطانی شدن این کیست ها خیلی پایین است و معمولا خوش خیم اند ولی باید هر چه زودتر برای درمان آن دست به کار شوید.

اندازه کیست تخمدان خوش‌خیم چقدر است؟

در مواردی که اندازه کیست های تخمدان از ۸سانتی متر کمتر است به کمک داروهای هورمونی ۲ تا ۳ ماه باید فرصت بدهید و صبر کنید تا بطور خود به خودی از بین بروند. ولی در صورتیکه در این مدت زمان از درمان دارویی جواب نگرفتید پزشک گزینه جراحی را به عنوان گزینه احتمالی به شما پیشنهاد خواهد کرد.

اندازه کیست تخمدان خوش‌خیم چقدر است؟

اندازه کیست تخمدان بدخیم چقدر است؟

به منظور جواب دادن به این سوال بهتر است که به مثالی که در ادامه برایتان شرح می دهیم دقت می کنیم. در صورتی که مطابق جواب سونوگرافی، شخصی دارای کیست تخمدان باشد و اندازه آن ۳سانتی متر باشد و با مراجعه کردن به پزشک تحت درمان قرار گیرد ولی بعد از تمام شدن دوره و انجام دادن سونوگرافی مجدد، اندازه کیست تخمدان بیشتر از ۸سانتی متر گردد خطر بدخیم بودن این نوع کیست خیلی بیشتر می شود.

به منظور تشخیص صحیح و قطعی بدخیم بودن کیست تخمدان در اینگونه موارد پزشک شما بررسی های بیشتری را انجام خواهد داد.

دکتر زهرا واحدپور فرد متخصص زنان و زایمان

دکتر زهرا واحدپور

دکتر زهرا واحد پور فرد متخصص زنان و زایمان (فلوشیپ تخصصی آنکولوژی زنان) فارغ التحصیل سال ۷۹ پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی در کاشان و فارغ التحصیل رشته تخصص زنان وزایمان دانشگاه علوم پزشکی در کاشان است. ایشان فارغ التحصیل رشته آنکولوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی در کاشان می باشد. عضو انجمن سرطان ایران عضو انجمن سرطان های زنان ایران عضو انجمن سرطان های زنان اروپا
برچسب ها:
مقالات مرتبط
علت به وجود آمدن فیبروم رحم

علت به وجود آمدن فیبروم رحم

از جمله بیماری های شایع زنان فیبروم های رحمی مهمان های ناخوانده ای هستند که از سن باورری یعنی از 16 سالگی تا...

کیست رحم

کیست رحم

کیست نامی آشنا که عموم خانم ها حتی دختران مجرد نیز با این نام آشنا هستند. علت ایجاد کیست متفاوت است و شاید...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *