فهرست عناوین
علائم تنبلی تخمدان
تنبلی تخمدان نامی آشنا برای تمامی خانم ها است. این سندرم که بسیاری از خانم ها ترس ابتلا از آن را دارند ، می تواند بسیار ساده باشد و شاید با روش های درمان راحت درمان شود اما اگر به آن بی توجهی شود و اقدامی صورت نگیرد، احتمال وخامت آن وجود دارد و ممکن است باعث ناباروری در خانم ها شود . برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید .
دکتر واحدپور متخصص زنان و فلوشیپ آنکولوژی زنان از دانشگاه علوم پزشکی کاشان در مورد سندرم تخمدان پلی کیستیک یا همان اصطلاح عامه ای که با عنوان تنبلی تخمدان شناخته می شود اینگونه توضیح می دهند:
علائم تنبلی تخمدان
این بیماری یا به اصطلاح اختلالی که رخ می دهد ، نشانه هایی دارد که شامل عدم تخمک گذاری مزمن و یا اختلالاتی در قاعدگی که به صورت فاصله بین قاعدگی های بیشتر از ۳۵ روز است . به طور کلی خانم ها به طور طبیعی در هر ماه یک سیکل قاعدگی دارند که قاعدگی به طور منظم اتفاق می افتد ولی در بین این بیماران این سیکل قاعدگی فاصله دوره ها طولانی تر بوده و در اصطلاح علمی به آن الیگومونر گفته می شود و این نتیجه این است که تخمدان به طور منظم و خود به خود تخمک گذاری را انجام نمی دهد. و یا ممکن است کلا تخمک گذاری نداشته باشد و یا به صورت متناوب این اتفاق رخ دهد.
علائم دیگر در واقع هیرتونیسم نام دارد که در اصطلاح افزایش هورمون های مردانه یا افزایش حساسیت به هورمون های مردانه است که به صورت موهای زاید در خانم ها در ناحیه چانه ، پشت لب ، اطراف سینه و ناف و در زیر شکم و ناحیه داخلی ران خود را نشان می دهد.
نشانه دیگری که البته در سونوگرافی مشاهده می شود . بدان معنی که در نمای سونوگرافی تخمدان پلی کیستیک ، تخمدان پر از کیست های ریز گزارش می شود که این کیست های واقعی تخمدان نیستند و تنها همان فولیکول های تخمدانی هستند که هر ماه باید رشد کنند و در میانه ماه این فولیکول ها پاره شده و تخمک آزاد شود و بعد از ۱۴ روز دوره قاعدگی رخ دهد و چون این فولیکول ها رشد کافی خود را ندارد و در میانه راه تخمک گذاری صورت نمی گیرد. این فولیکول ها به صورت کیست های ریز هر ماه در تخمدان باقی می مانند و باعث ایجاد چنین نمایی در سونوگرافی می شوند . تخمدان ها در این حالت بزرگتر از حد معمول می شود و خود زمینه ساز افزایش هورمون های مردانه می شود.
بیماری همراه با تنبلی تخمدان
همه بیماران لزوما این سه علائم را ندارند و برخی از افراد ممکن است بعضی از این علائم را داشته باشند ولی معنا بر وجود قطعی این بیماری نیست . این بیماری گرچه زمینه ارثی دارد اما عوامل محیطی نیز بر آن تاثیر می گذارد این افراد آماده فشار خون ، دیابت و چربی خود در آینده هستند و زمینه وجود آن فراهم است .
تنبلی تخمدان یک بیماری ارثی!
این بیماری جزو بیماری هایی است که شیوع بالایی دارد و حدود ۵ تا ۱۰ درصد زنان در جهان با آن دست و پنجه نرم می کنند. تنبلی تخمدان زمینه ژنتیکی دارد و خانوادگی اتفاق می افتد و اگر توجه شود خانم هایی که با این مشکل روبرو هستند ، در خانواده درجه اول و دوم خود نیز این مشکل را خواهند دید .
وزن و تنبلی تخمدان
تاثیر وزن در تنبلی تخمدان به دو بخش تقسیم می شود . به طوری که هم در افراد چاق و هم لاغر این بیماری دیده می شود. در ادامه هر کدام از دو نوع توضیح داده می شود .
افزایش وزن و تنبلی تخمدان
همراهی چاقی با این بیماری بسیار دیده می شود و اکثرا دچار اضافه وزن هستند . شلید شنیده باشید افرادی که وزن خود را کم کرده اند به طور طبیعی مشکل تبلی تخمدان در آن ها برطرف شده است .
کاهش وزن و تنبلی تخمدان
البته در بخش قبلی به افزایش وزن و تنبلی تخمدان اشاره شد اما خانم های لاغر نباید صد در صد خوشحال شوند زیرا مورادی نیز وجود دارد که خانم ها لاغر هستند و دچار اختلال هستند و اصطلاحا می گویند مقاومت به انسولین در آن ها بالا است و این خانم استعداد دارند که در آینده دچار دیابت شوند ، فشار خون یا اختلال در چربی های خون که به آن سندرم متابولیک و چاقی شکمی در این افراد وجود دارد.
عوارض تنبلی تخمدان
از عوارض این اختلال در واقع بیماری های قلبی عروقی است که فرد را در آینده مبتلا به این بیماری ها می کند.
از عوارض دیگر آن اختلال در تولید مثل است . خیلی از خانم هایی که دچار این سندرم می شوند در باروری آینده به مشکل برخورد می کنند البته در تمامی موارد این موضوع صادق نیست . خیلی از خانم ها دچار این سندرم هستند و حاملگی را به طور طبیعی تجربه می کنند و این مسئله ای دور نیست.
در حالت کلی این بیماری بارداری را تحت تاثیر قرار می دهد و حتی در برخی خانم ها نازایی هایی مشاهده می شود که با درمان های معمول کمک باروری هم پاسخ ندهد و منجر به درمان ناباروری با IVF خواهد بود . حتی در مواردی ممکن است این نوع درمان ناباروری نیز جوابگو نباشد .
توصیه مهم برای درمان تنبلی تخمدان
بر طبق گفته های دکتر زهرا واحدپورفرد اولین توصیه ای که به این بیماران می شود اگر دچار اضافه وزن هستند به دنبال کم کردن وزن خود باشند. معاینه و آزمایشات دوره ای از نظر بیماری های ابتلایی همراه که پیش تر ذکر شد .
همچنین اگر فرد بعد از ۶ ماه اقدام به ناباروری ، باردار نشد حتما باید به دکتر خوب برای درمان بیماری زنان مراجعه نماید و اقدامات درمانی را انجام دهد.
بسیاری از افراد به خاطر قاعدگی نامنظم خود در معرض افزایش ضخامت آندومتر یا افزایش ضخامت دهانه نیز قرار دارند و باید با مشورت با بهترین متخصص زنان ، دوره های قاعدگی خود را منظم نمایند .
۰ Comments